Het is medisch bewezen: koffiedrinken is goed voor je lichaam. Het helpt niet alleen met wakker worden, maar zorgt ook voor een verminderde kans op hartproblemen, kanker, Alzheimer en Parkinson. 

Koffie heeft lang een dubieus imago gehad: verslavend, niet goed voor je hart en mogelijk gerelateerd aan een verhoogd kankerrisico. Studies die op deze aspecten de nadruk legden stammen veelal uit de jaren 1970 en 1980 van de vorige eeuw.

Maar de laatste jaren verschijnen er steeds meer studies die het omgekeerde beweren. Mits je niet extreem veel drinkt, is koffie juist goed voor de gezondheid,  schetst persbureau AFP in een overzichtsstuk.

Amerikaanse overheid is om: koffie is niet slecht

Elke vijf jaar geeft de overheid in de Verenigde Staten nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Dit jaar staat daar voor het eerst in dat het over het algemeen niet slecht is om koffie te drinken. Zelfs meerdere kopjes per dag is niet schadelijk. Cafeïnevrij of niet.

“We hebben naar alle onderzoeken gekeken”, zegt hoogleraar Miriam Nelson van de Tufts Univerisity tegen AFP. Als voedingsdeskundige is zij betrokken geweest bij het opstellen van de vernieuwde richtlijnen. Nelson: “We hebben geen negatieve of nadelige effecten op de gezondheid gevonden, als men drie tot vijf kopjes op een dag drinkt.”

Maximaal 500 milligram cafeïne per dag

Bij maximaal 500 milligram cafeïne op een dag, blijkt uit onderzoek volgens haar dat koffie juist goed is bij het voorkomen van verschillende soorten kanker (o.a. borst en prostaat), hartspierproblemen, Parkinson en Alzheimer.

In 2006 bleek uit een onderzoek onder 90 duizend Amerikaanse vrouwen dat zij die dagelijks twee of drie kopjes koffie drinken (met of zonder cafeïne) een stuk minder kans hadden op suikerziekte. En  sinds 2011 is uit onderzoek van de Harvard Universiteit bekend dat vrouwen die per dag minstens vier kopjes decafé tot zich nemen 20 procent minder kans hebben op een depressie.

De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie is overigens erg afhankelijk van wijze waarop het wordt gedronken. De onderstaande tabel van het Voedingscentrum geeft meer duidelijkheid:

Cafeïne in koffie - Voedingscentrum

Koffie geen wondermiddel

"Er is geen bewijs van negatieve gevolgen voor koffiedrinkers. Er is geen reden voor mensen om zich zorgen te maken", bevestigt ook voedingsdeskundige Tom Brenna tegenover AFP. Wel waarschuwt hij voor overenthousiasme. Koffie heeft een beschermende werking, maar daar moet ook weer niet al te veel waarde aan worden gehecht. "Impliceren dat koffie kanker geneest is niet goed", aldus Brenna.

Voedingsspecialist Nelson raadt zwangere vrouwen af om meer dan 200 milligram cafeïne per dag te drinken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen veelvoudig koffiegebruik en vroegere geboortes van kinderen.

Beide wetenschappers zeggen tegen het persbureau dat het belangrijk is dat er nog veel zaken onderzocht worden. Zo zijn de gevolgen van calorieën die mensen zelf aan koffie toevoegen onbekend: denk aan melkpoeder, zoetjes en suiker. Ook pleiten Brenna en Nelson voor meer onderzoek naar de bij jongere populaire energiedranken.

Lees ook

Online superverse thee bestellen: groeimarkt of marketingtruc?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl